Rondleiden is een vak!

Wat maakt een goede rondleider? Wat maakt een goede rondleiding? Rondleidingen zijn zo oud als musea en ook in een tijd waarin technische innovaties de museummuren verlagen, blijft een rondleider het meest interactieve en flexibele medium. Afgelopen maandag en dinsdag vond het internationale symposium Museum Guides Now plaats: een symposium geheel gewijd aan rondleiden.

Voor het eerst is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar rondleidingen in musea. De twee dagen waren gevuld met lezingen, workshops en rondleidingen die verbonden waren aan de uitkomsten van het onderzoek. Het vak rondleiden en de professionalisering van rondleiders en rondleidingen in kunst- en historische musea stond centraal. Het vierjarig onderzoeksproject ‘Rondleiden is een vak’ werd uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. In dit onderzoek zijn onder andere competenties gedefinieerd. Ook zijn er en methodes ontwikkeld die het evalueren en professionaliseren van rondleidingen ondersteunen.

Wil je meer weten over rondleiden of wil je meer weten over het onderzoek. Collega Maud Heldens is op de hoogte van de ontwikkelingen, geeft ook cursussen over rondleiden en komt graag bij je langs!