Gelderse musea uit de startblokken met Ieders Museum!

Ieders Museum stimuleert musea in Gelderland om doelgroepen te bereiken die de drempel van het museum niet of nauwelijks over gaan. Musea, die lid zijn van de coöperatie of geregistreerd, kunnen in overleg een plan indienen voor het bereiken van deze doelgroepen. Inmiddels is de tweede beoordelingsronde van Ieders Museum achter de rug. Van de veertien ingediende plannen zijn er negen gehonoreerd.

Een paar voorbeelden

Het Poppenspelmuseum in Vorchten gaat een programma aanbieden binnen en buiten het museum voor blinden en slechtzienden. Ook Flipje en Streekmuseum Tiel bedient deze doelgroep met het project ‘Voelen aan Tiels Rome’.

CODA Apeldoorn organiseert een Alzheimercafé met een speciale rondleiding voor mantelzorgers. Het Tempel Kerk Museum Elst gaat met bijzondere activiteiten en een fototentoonstelling in de zomer alle Elstenaren die het museum nooit eerder bezochten over de streep halen.  De fototentoonstelling verhuist daarna naar het lokale zorgcentrum, waar het museum met de bewoners in gesprek gaat over de beelden. Museum Arnhem leidt zowel de eigen rondleiders als vrijwilligers van Stichting Welzijn Ouderen Arnhem op om samen met demente ouderen te kijken naar en te praten over kunst.

Het Veluws Streekmuseum Hagedoornse Plaatse laat in de zomer het museum innemen door koks uit allerlei culturen tijdens het ‘Streekgerechtenfestival Proef de Culturen’ . Het Elisabeth Weeshuis verlegt haar blik naar kleuters met een speciaal programma van Museum Jas en gaat een samenwerking aan met Dienstwerk, om eenzame ouderen een dagje in het museum te geven waarbij ze actief in gesprek gaan over de collectie.

De volgende ronde voor het indienen van plannen is 26 juli 2017.