Adolfs-films gezocht!

De nieuwe TV-serie ‘Ons Dorp’ van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs en zijn filmers met Paillard Bolex-camera’s stad en land afreisden om dorpsfilms op te nemen. Adolfs kreeg bij het maken van de eerste film het advies: ‘Breng zoveel mogelijk mensen in beeld, dan komen ze allemaal naar zichzelf kijken!’. Dat bleek een gouden tip, bij vertoningen liepen de zalen steevast vol. Tussen 1948 en begin jaren ’70 maakten  cameramannen als Piet Hembrecht ruim 1500 dorpsfilms.

In de provincie Gelderland zijn ongeveer 250 films opgenomen, vaak in opdracht van een plaatselijke vereniging, Rode Kruis of Blindenbond. Daarvan zijn er nu 75 teruggevonden. De archieven in de provincie proberen zoveel mogelijk van die ‘Adolfs-films’ weer voor een groot publiek beschikbaar te krijgen. Hulp van de plaatselijke historische verenigingen is daarbij zeer welkom.

Op omroepgelderland.nl staat een verwijzing naar de lijst met alle Gelderse dorpsfilms. Iedereen kan daar zien of er ooit opnames in haar of zijn dorp zijn gemaakt én of de film bij een archief of andere organisatie ligt. Mocht iemand weten van een dorpsfilm die nog niet is gevonden dan graag contact opnemen met de redactie: onsdorp@gld.nl. Dat er nog steeds ‘Adolfs-films’ opduiken is een feit, onlangs werd na jaren zoeken de dorpsfilm van Alphen aan de Maas (1968) bij de plaatselijke historische werkgroep afgeleverd.

‘Ons Dorp’ is iedere dinsdag vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland (ieder uur herhalingen), op Facebook is het programma ’s middags al te bekijken.