Marc Wingens – Adviseur Algemene Zaken & Complexe Samenwerkingen

 

Naast zijn functie als directeur, is Marc ook adviseur. Zijn adviseursfunctie betreft de meer algemene én de complexe zaken. Als directeur kan hij als geen ander toelichten welke mogelijkheden en diensten Erfgoed Gelderland biedt. Met zijn achtergrond als geschiedkundige, weet hij veel verschillende soorten erfgoedvragen te beantwoorden.

‘Erfgoedvragen daar komt altijd wel antwoord op.’

Waar anderen gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied zoals beheer en behoud of onderwijs, is Marc expert in het op poten zetten en begeleiden van complexe samenwerkingsverbanden. In zijn werk is Marc dus niet alleen bezig met het aan elkaar koppelen van verschillende vormen van erfgoed, maar vooral met het aan elkaar koppelen van verschillende partijen. Wat hij dan zo bijzonder vindt aan deze complexe samenwerkingen is het feit dat musea zich in de loop van het project vaak beseffen dat ze door samen te werken zelf ook sterker worden. 

Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerkingsverband is Rheijnland.Xperiences. Marc wilde een internationaal project opzetten omdat hier nog geen sprake van was en dit project gaat letterlijk over grenzen; Duitse en Gelderse musea werken namelijk samen met als doel de aantrekkelijkheid van de regio te verhogen en het bezoek van de streken aan beide kanten van de grens te stimuleren. Op deze manier wordt er een gezamenlijk verhaal gecreëerd. Hoewel het traject pas in 2020 afgerond is, is Marc nu al bezig met het opzetten van een vervolgtraject.

Waar je als adviseur tijdens adviestrajecten op let is dat je goed luistert, tactisch strategisch nadenkt en flexibel bent, zodat uiteindelijk alle neuzen dezelfde kant op staan. Zulke trajecten kosten vaak veel voorbereidingstijd en als adviseur moet je het geduld en de tijd hebben om daar het beste resultaat uit te halen, een duurzaam samenwerkingsverband is dan de ideale uitkomst van een traject. Voor erfgoedinstellingen die met deze onderwerpen bezig zijn is Marc dé sparringspartner.

Heeft u een vraag, plan of probleem waar Marc u bij kan helpen? Neem dan contact met haar op via e-mail of telefoon.