Liesbeth Tonckens – Adviseur Beleid & Communicatie

 

Liesbeth is al 20 jaar werkzaam als adviseur bij Erfgoed Gelderland. Waar zij vroeger verantwoordelijk was voor adviezen op het gebied van communicatie, is zij nu adviseur beleid en communicatie. Door haar museumopleiding aan de Reinwardt Academie is Liesbeth goed op de hoogte van de basismuseumtaken, de driepoot van musea; bedrijfsvoering, collectie en publiek. Ook weet zij wat er nodig is om te voldoen aan de pittige museumnorm, ze is dus veel in gesprek met musea die met deze norm bezig zijn.

Wat volgens Liesbeth belangrijk is in een adviestraject is dat er samen aan een doel wordt gewerkt. Ze vindt het leuk om er tijdens een adviesgesprek met erfgoedinstellingen achter te komen welke kennis al bij henzelf aanwezig is. Veel kleine musea werken vanuit hun passie, dat is mooi om te zien, Liesbeth helpt deze musea om de vertaalslag richting het publiek te maken.

‘De kunst van het adviseren is dat je luistert en écht afstemt en echt geeft waar de klant behoefte aan heeft. De klant blijft altijd de probleemeigenaar van wat ze mij vragen.’

Zo is Liesbeth in de gemeente Elburg ingeschakeld om een museumvisie te schrijven voor tien Elburgse musea. Die schreef zij aan de hand van individuele en gezamenlijke gesprekken en vergaderingen. Ze herkenden zich in deze visie en Liesbeth is trots dat er met haar opgeleverde advies ook echt wat gedaan wordt en wat invloed heeft, een duurzaam advies.

Adviezen geven doet Liesbeth vaak intuïtief, ze heeft haar vakkennis, luistert naar adviesvragers en stelt gerichte vragen. Vaak krijgt ze dan ook terug dat ze erfgoedinstellingen met die vragen aan het denken heeft gezet. Succes zit volgens haar in of adviesvragers daadwerkelijk wat kunnen met wat zij brengt. Soms is een oplossing zo gevonden, maar Liesbeth zet ook zeker graag haar tanden in vraagstukken als ‘hoe kunnen we onze begroting rond krijgen?’ of ‘hoe kunnen wij ons als museum het best positioneren?’.

Heeft u een vraag, plan of probleem waar Liesbeth u bij kan helpen? Neem dan contact met haar op via e-mail of telefoon.