Ingrid Gerritsen – Adviseur Preventieve Conservering

 

Als adviseur preventieve conservering krijgt Ingrid veel beheer- en behoudsvragen, bijvoorbeeld over licht, klimaat, het depot van een museum en het veilig tentoonstellen van museale objecten. Zij is door haar werkervaring op het gebied van projectmanagement en materiaaldeskundigheid vanuit haar vak expertise als gediplomeerd restaurator, op de hoogte van materialen en hun specifieke eigenschappen, gevoeligheden en bewaarcondities en van het belang van vroege schadeherkenning in de omgang met collecties.

‘We willen graag het licht in het museum verbeteren, waar beginnen we met een goede lichtleverancier, een goed lichtplan en financiering voor licht?’ Daarmee kunnen ze bij mij terecht.

Tijdens haar werk als adviseur heeft Ingrid te maken met verschillende soorten vragen. Sommige adviesvragen kunnen per mail of telefoon worden beantwoord, andere vragen worden een langer durend project. Adviesvragers weten vaak na een adviestraject met Ingrid wat ze zelf kunnen doen en wat ze kunnen uitbesteden. Weten waar je kan beginnen, dat is vaak de eerste en lastigste vraag voor organisaties. Door op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in het veld kan Ingrid altijd een passend en doortastend advies geven. Ook heeft ze een zekere schakelfunctie, door de vele adviestrajecten en connecties binnen het erfgoedveld weet Ingrid vaak partijen met dezelfde ervaringen met elkaar in contact te brengen.

Door de opdracht die Erfgoed Gelderland vanuit de provincie heeft gekregen is het voor kleine musea mogelijk om zonder hoge kosten een eerste advies en richting van Ingrid te krijgen. Met haar vakkennis over adviesonderwerpen weet zij zowel een specialistische als algemene blik te werpen op een museum en durft ze de juiste vragen te stellen.