Museum Staring te Almen

'- Kasteel De Wildenborch te Vorden- Stichting Ons Huis te Almen- Landhotel De Hoofdige Boer te Almen- Kerk Almen- Superrr te Almen

PlaatsAlmen
Eigenaar Stichting Museum STAAL
Stemmen 281
website terug naar overzicht

Museum Staring in Almen (STAAL) is een regionaal museum over het land van dichter A.C.W. Staring: de Achterhoek. Deel uitmakend van een prachtig netwerk van musea in de Achterhoek. De teksten van Staring nemen u mee en laten u de Achterhoek op een onverwachte manier ervaren. De veelzijdigheid van Staring biedt allerhande mogelijkheden. Zo schreef hij muziek, maakte gedichten, studeerde in het buitenland en stichtte een school.
De liefde voor het landschap, geschiedenis en cultuur van de Achterhoek voel je in Museum STAAL.
Museum STAAL is innovatief, zowel in gedachtegoed, als in uitwerking en tentoonstelling. En als er van iemand gezegd kan worden dat ie innovatief is, dan was het Staring wel! Er zijn bijvoorbeeld in het gebouw twee aangepaste appartementen met een duidelijke link naar het museum. Deze worden aangeboden in een B&B-constructie met zorgmogelijkheid,.
Initiatiefneemster Pien Pon bouwt dit museum om iets te geven aan het dorp Almen. Ook wil zij haar trots én liefde voor de Achterhoek tonen. Daarbij gaat zij zoveel mogelijk verbinding aan met ondernemers en verenigingen in het dorp. Er komt een gezamenlijk pleintje met het Dorpshuis en de theetuin van Landhotel De Hoofdige Boer wordt verbonden met de museumtuin. De kerk tegenover het museum is een prachtige uitvalsbasis voor evenementen met grotere groepen; zo startte het Staringjaar met een concert in het Almens kerkje. De lokale supermarkt gaat het ontbijt verzorgen van de B&B.
Het museum maakt ook zoveel mogelijk gebruik van regionale partijen. Zoals de Gorsselse touwslagerij, houtleverancier uit de Achterhoek en samenwerking met de Wildenborch (voormalig woonhuis van Staring). Met Erfgoed Gelderland wordt momenteel aan een educatief programma gewerkt.
Het museum wordt op 2 december a.s. (tevens als afronding van 2017 ‘Staringjaar’) geopend. Het pand is gebouwd met het oorspronkelijke gebouw als basis-idee, maar met een moderne verbinding naar het heden. Er is gebouwd zonder gas, maar met aardwarmte, zonnepanelen en opvang van regenwater.
Naast één betaalde functie en een onbezoldigd directeur, werkt het museum volledig met vrijwilligers en huurt daar waar nodig extra krachten in.
Voor nu meer dan genoeg woorden. Onderga een Staring Ervaring en word verliefd op de Achterhoek…..