Gelderse Landdag 2019

Nijmegen, Theater De Lindenberg - 15 november 2019

De Gelderse Landdag ontstond in de middeleeuwen uit de wens om elkaar te ondersteunen en te versterken. De moderne Landdag zet deze gedachte van samenwerking en onderlinge verbanden voort. Het doel van de Gelderse Landdag is een zeer brede groep historisch geïnteresseerden met elkaar in contact te brengen, zoals academici, conservatoren en archeologen, studenten, amateuronderzoekers en actieve leden van historische verenigingen. Kortom, de Gelderse Landdag is een dag voor iedereen die zich bezighoudt met de geschiedenis van Gelderland.

Op vrijdag 15 november 2019 vond in Nijmegen de tweede Gelderse Landdag plaats in Theater De Lindenberg. Het thema van dit jaar was Oost/West. Met het thema Oost/West was de Gelderse Landdag tevens het startpunt van de voorbereidingen voor het grote Gelderse Erfgoedfestival in oktober 2020 in lijn met het thema van De Maand van de Geschiedenis van datzelfde jaar.

Het was een dag vol verdieping, kennismaken en kennisdelen. Dagvoorzitter Andrea van Pol nam het publiek mee door het sprankelende programma. Ze konden luisteren naar verhalenverteller Onias Landveld, key-notespreker prof. dr. Johan Oosterman en vele anderen. Er werden mensen gelezen in plaats van boeken in de Human Library en een aantal bezoekers ging mee op ontdekkingstocht in de Valkhofbunker tijdens het middagprogramma. Van de performances van kunstenaars die erfgoed vertalen naar dans, muziek en literatuur werd genoten.

Bekijk op deze pagina het programma voor de Gelderse Landdag 2019 zoals het aangekondigd was.

Lees hier de uitnodiging voor de Gelderse Landdag
Lees hier de uitnodiging voor de Ledenraadsvergadering en de Gelderse Landdag

Dagvoorzitter

Andrea van Pol

Dagvoorzitter is presentator en redacteur Andrea van Pol. Andrea werkte als redactrice voor TROS Nieuwsshow en Laat de Leeuw. Een aantal jaren presenteerde ze bij RTV Noord Holland het cultuurprogramma Pols Hoogte.  In 2007 begon ze bij de VARA, waar ze tot medio 2010 het radioprogramma Vroege Vogels presenteerde. Andrea is mede-creator van het VPRO programma De slag om Nederland (2012-2013) en is inmiddels wekelijks op de radio te horen bij Opium op 4. Van Pol combineert kritische vragen met veel humor en weet de zaal te verbinden én te vermaken. Zij ‘draagt’ de grote zaal tijdens de Landdag. 

Fotograaf: William van der Voort

Scripties op het podium

Wat gebeurt er als je erfgoed vertaalt naar de podiumkunsten? Dat gaan we laten zien in de grote zaal. We hebben professionele kunstenaars gevraagd geschiedenisscripties van studenten van de Radboud Universiteit te bewerken. Jonge muzikanten, dansers en spokenword-artiesten geven tijdens de Gelderse landdag een mini-performance. Ook is er de gelegenheid om naar de studenten te luisteren. Zij presenteren hun scripties en vragen stellen mag. 

De performances zullen regelmatig tijdens het plenaire programma plaatsvinden.

Ochtendprogramma

11.00 - 12.40 uur

Het ochtendprogramma is gevuld met interessante lezingen en sprankelende performances. Verhalenverteller Onias Landveld brengt het thema Oost/West tot leven. Hoogleraar Johan Oosterman geeft een wervelend college over middeleeuws Gelre en hoogleraar Dolly Verhoeven geeft een uniek kijkje achter de schermen van het boekproject Verhaal van Gelderland. Tussen de lezingen door geven verschillende kunstenaars een mini-performance waarin zij een geschiedenisscriptie vertalen naar muziek, dans of poëzie. Ontdek hier meer over het ochtendprogramma.

Keuzeprogramma

13.30 - 15.30 uur

In de middag kunt u zelf een keuze maken uit tal van leuke activiteiten. Lees mensen in plaats van boeken bij de Human Library of bezoek de mini-colleges. Wie liever de omgeving verkent, kan zich door een gids laten rondleiden in de Valkhofbunker of de kapel in het Valkhofpark.  U kunt er ook voor kiezen om mee te discussiëren over samenwerken in het gesprek over het Valkhofkwartier.

Bekijk hier het blokkenschema.

Bekijk de verschillende onderdelen en maak uw keuze uit het diverse aanbod!

Wrap-up en uitreiking Gouden Gelderse Roos

15.30 - 16.30 uur

Voordat de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs uitgereikt zal worden, zal het programma van de Gelderse Landdag afgerond worden met een wrap-up. In vogelvlucht zullen de indrukken van de dag samengevat worden. Ook het publiek krijgt de kans om te reageren.

Daarna zal jurylid Peter Drenth, gedeputeerde van de Provincie, de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs en de Gouden Gelderse Roos Juryprijs uitreiken aan de twee winnaars van deze erfgoedprijzen. Zangeres Marieke van Ruitenbeek zal de winnaars muzikaal onthullen.

Klik op de button voor meer informatie over de uitreiking.

Praktische informatie

De Gelderse Landdag is een gezamenlijk project van Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit (Leerstoel Gelderse Geschiedenis). De projectleiding is in handen van Mijke Pol (festivaldirecteur, Erfgoed Gelderland), Liesbeth Tonckens (directeur bedrijfsvoering Erfgoed Gelderland) en Dolly Verhoeven (bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis, Radboud Universiteit). De Landdag wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en het RadboudFonds.

De Lindenberg is gevestigd aan de Ridderstraat 23 te Nijmegen, op 20 minuten lopen van het station. Het is een paar minuten lopen vanaf de bushalte Valkhof en de parkeergarages Kelfkensbos en Eiermarkt.

De Gelderse Landdag is een gezamenlijk project van Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit (Leerstoel Gelderse Geschiedenis). De projectleiding is in handen van Mijke Pol (festivaldirecteur, Erfgoed Gelderland), Liesbeth Tonckens (directeur bedrijfsvoering Erfgoed Gelderland) en Dolly Verhoeven (bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis, Radboud Universiteit). De Landdag wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het RadboudFonds.

         

Nieuws over de Gelderse Landdag

Gelderse Landdag: inspirerend en verrassend

Op vrijdag 15 november 2019 vond de tweede Gelderse Landdag plaats in Theater De Lindenberg in Nijmegen. Het thema Oost/West en de combinatie [...]

Gouden Gelderse Roos: Sky of Hope wint juryprijs, Vischafslag Harderwijk de publieksprijs

Op 15 november vond tijdens de Gelderse Landdag in Theater De Lindenberg in Nijmegen de prijsuitreiking plaats van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs. [...]

Top drie voor Gouden Gelderse Roos 2019 publieks- en juryprijs bekend!

Op 2 oktober presenteerden tien genomineerden voor de Gouden Gelderse Roos juryprijs hun projecten in een korte pitch aan de jury. Na deze [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: