Blog: De ware waarde

Blog De Ware Waarde

Over de verhalen achter CollectieGelderland. Door: Lian van der Zon

Ik ben door het stof gegaan. Letterlijk. Voor deze blog ben ik op een zondagmiddag de zolder opgedoken. Werkstukken van de middelbare school, oude foto’s en kunstwerken van papier maché: alles kwam tevoorschijn uit mijn stoffige persoonlijke collectie. Maar één van mijn meest kostbare collectie-items was al binnen handbereik.

Achter de materie

Mijn ring is onbetaalbaar. Dat komt niet zozeer door zijn materiele waarde. De afgelopen acht jaar zag de ring alles wat ik zag. Van Latijns-Amerika tot de bakker op de hoek. De schat aan verhalen achter de ring is niet alleen van mij. De ring was van mijn oma voordat ik deze kreeg. Waarschijnlijk had zij vele mooie verhalen over het sieraad. Helaas zal ik deze nooit kennen.

Verhalen collectiestukken

De verhalen achter de objecten op CollectieGelderland.nl komen zo nu en dan wél aan het licht. De 470.000 collectiestukken van musea, archieven, bibliotheken, historische verenigingen en andere (erfgoed)organisaties uit Gelderland roepen meer dan eens herinneringen op. Iedere maand ontvangen we achter de schermen van CollectieGelderland tientallen reacties bij verschillende voorwerpen.

Wat is het waard?

De reacties zijn zeer uiteenlopend. Vragen naar de waarde van een object komen vaak voor. Blijkbaar voelen veel mensen na een bezoek aan CollectieGelderland.nl – net als ik – de drang om de zolder uit te pluizen. En zou het dan niet fantastisch zijn als die Daalderop botervloot of dat flesje Eliterna koffiesurrogaat dan opeens een fortuin waard is?

Historische waarde

Maar: CollectieGelderland is er niet om onderscheid te maken tussen kunst en kitsch. Het is een platform waar de leden van CollectieGelderland hun collectie in context zichtbaar kunnen maken voor een groot publiek. De historische waarde van de objecten staat daarbij centraal. Dit is terug te zien in de reacties van bezoekers van CollectieGelderland.nl. Het overgrote deel bestaat namelijk uit inhoudelijke vragen.

Bijzondere reacties

Tussen de vragen over feitelijkheden als datering en betekenis verschijnt zo nu en dan een erg bijzondere reactie. Sommigen zijn speciaal vanwege hun herkomst. In 2015 kwamen er bijvoorbeeld reacties uit België en Frankrijk. Maar ook uit Nieuw-Zeeland, Australië en Israël. Andere reacties hebben een uitzonderlijke inhoud. Zo vroeg iemand zich af waarom er gaten zitten in een bepaalde toiletemmer. Goeie vraag!

Aanvullingen

De meest bijzondere reacties zijn wat mij betreft niet de vragen, maar de aanvullingen. Naast leuke historische wetenswaardigheden bevatten sommige reacties informatie van een meer persoonlijke aard. Zo worden regelmatig personen, objecten of locaties op foto’s herkend. Heel soms deelt iemand een mooi verhaal bij een object. Deze reacties onthullen een stukje van de immateriële waarde – de ware waarde – van de voorwerpen op CollectieGelderland.