Arno Stam – Adviseur Informatiebeheer

 

Arno stam is het langst in dienst bij Erfgoed Gelderland. Voordat hij in 1985 begon als erfgoedadviseur bij Erfgoed Gelderland, studeerde hij kunstgeschiedenis en klassieke archeologie. Tijdens zijn stage kwam hij erachter dat er grote collecties waren die nog niet goed waren vastgelegd, de computer deed toen net zijn intrede.

Wanneer je een collectie bezit is het handig om deze te beschrijven. Welke objecten zijn er binnen, wat is de achtergrond van die objecten, wat is de status van het object, hoe zijn we er aan gekomen? Eigenlijk alles wat er aan data om een object heen zit; meta data. Wanneer je hier als erfgoedinstelling mee bezig gaat kun je Arno’s hulp inschakelen, want het beschrijven van een collectie is een vak apart.

‘Het is belangrijk dat je een helder en duurzaam verhaal hebt, over een aantal jaar moet je advies nog steeds kloppen. Advies op maat is erg belangrijk.’

Tijdens zijn advies probeert Arno altijd een koppeling te maken met andere erfgoedinstellingen en grote landelijke instellingen, de kennis die hij van die koppelingen meekrijgt zit ingebed in zijn adviezen. Op deze manier begeleidt hij instellingen in waar de valkuilen zitten. Ook reikt hij tijdens adviestrajecten deelname aan Collectie Gelderland aan, een website waarop musea sinds 2001 hun collectie online hebben beschreven.

Dat deed hij ook toen hij door de gemeente Ede werd ingeschakeld om een gezamenlijk project van de grond te krijgen; Digitaal Tafelen. Wat hem in het bijzonder trots maakt is dat verschillende instellingen de handen ineen sloegen voor dit project. Verschillende aspecten van erfgoed; informatiebeheer, innovatie, omgaan met de toeristische sector en educatie komen in dit project allemaal aan bod. Volgens Arno is dit een belangrijk punt, want als je als kleine instelling alles alleen zou moeten doen dan waren we in Gelderland op erfgoedgebied nooit zo ver gekomen als dat we nu zijn. Wat je dan ziet is dat er met instellingen en de mensen die daar werken een duurzame relatie wordt opgebouwd, dat is het uiteindelijke doel.

Ook uw collectie beschrijven? Of bent u daarmee bezig en heeft u advies nodig? Neem dan contact op met Arno.